Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Om fyring i lavvo

20 oktober 2016

(Grunnleggende for all bålfyring: Bålfyring).

Lavvoen er den perfekte telttypen for lengre opphold, og/eller til flere mennesker. En lavvo med bål er noe helt annet enn lavvo med ovn. Det er ingen heksekunst å fyre problemfritt i en lavvo. Du må bare gjøre enkle grep for å skaffe nok trekk til bålet.

Fordeler med åpent bål i lavvoen er:

 

 • Lett å tørke klær.
 • Varmer raskt og godt i all slags vær.
 • Det er enkelt å lage mat over bålet.
 • Du kan varmrøyke fisk og kjøtt øverst i taket, på siden av røykåpningen.
 • God plass.
 • Insekter trives ikke i en lavvo med bål.
 • Sosial trivsel.

 

 

Oppsummering

De vanligste problemene som oppstår, er at det blir røyk nede ved gulvet der man sitter. For å unngå dette, så må du få trekk til bålet.

 • Sett opp lavvoen på et åpent sted med god trekk. Unngå å sette den inntil høye hus/hytter, store steiner, høye trær og lignende.
 • NB! Kanten til teltduken som danner røykåpningen på toppen, skal være høyere på den siden av lavvoen som vinden kommer fra.
 • NB! Lett litt på duken på en tre-fire plasser for å gi god trekk til bålet. Åpningene må være fordelt noenlunde symmetrisk rundt lavvoen.
 • Hold døra lukket når du fyrer.
 • Bruk tørr og finkløvd ved eller tynne kvister til bålet. Hold flammen gående. Ellers kan du bruke ferske bjørkekvister. Men da må du passe på å ha god undervarme hele tiden.
 • Skvett litt vann på flammen hvis den blir for høy.

 

 

Generelt

Samisk -familie- utenfor -en- lavvo. Foto

A Lapp family, Norway, 1890s.jpg Fra Wikimedia Commons Av Photoglob AG Zürich

Folk har bodd i lavvo i tusenvis av år. Der ble de laget, der levde de og der døde de. Dette teltet kan brukes til en permanent bolig over lengre tid, samtidig som den er lett å flytte. Det er en ideell telttype når man er flere mennesker. Den står også mot sterk vind hvis den er satt opp på riktig måte.

Les også Å sette opp telt i vind

De tradisjonelle lavvostengene kan lages av alle tresorter (tradisjonelt bjørk). Men never og bark må fjernes. Man får også kjøpt enstangslavvoer, hvor det er en stang som står i midten. Denne typen krever mange teltplugger.

Dette er virkelig en bolig du kan ha det komfortabelt i over lengre tid. Du kan også ha lavvoen stående permanent en plass, og bruke den som base når du er på tur (da må du innhente tillatelse fra grunneieren). Behovet for å tørke klær kan også være overhengende mange ganger.

Lavvoer er populære blant friluftsfolk. Det er blitt færre av dem som er laget for åpent bål, og jeg tror det er fordi mange har problemer med røyk i lavvoen.

Det viktigste er å lære å fyre bål, og å få røyken ut av lavvoen.

Les også Bålfyring

 

Unngå røyk i lavvoen

Plasseringen av lavvoen i terrenget

Lavvoen må settes på en åpen plass, gjerne litt høyt i terrenget. Om vinteren, så må den ikke graves ned i snøen som man ofte gjør med et vanlig fjelltelt. Da forsvinner trekken, og det blir røykfullt innendørs. Vinden må ha fri adgang i et større område fra alle kanter. Ikke sett lavvoen inntil hus, store steiner, høye trær eller andre ting som kan skape turbulens.

Jeg skriver også om turbulens i et innlegg om vindmølle: Vindmølla og plasseringen

Bal-apninger-og-royk-i-en-lavvo. Grafikk

Røykåpning og trekkåpninger

Røykåpningen på toppen

Kanten av røykåpningen, må være høyere på den siden som vinden kommer fra. Hvis ikke, så vil røyken slås ned mot gulvet der man sitter.

Trekkåpninger nederst

Teltduken bør løftes litt på tre – fire plasser for at bålet skal få trekk. Jeg har alltid brukt bare tre åpninger selv. Disse bør anrettes symmetrisk.

Trekkåpningene bør altså plasseres med noenlunde samme mellomrom rundt hele lavvoen. Hvis ikke, så vil røyken ta en runde inne i lavvoen før den stiger opp og ut.

Lavvodøra

Når trekken fungerer fint, og det kommer noen inn, så vil man ofte merke at det blir røyk der man sitter. Det er fordi døra åpnes, og trekken kommer ikke lengre symetrisk. Hold døra lukket.

Ved til bålet

Du kan i prinsippet fyre med alle tynne og ferske kvister, men det lønner seg å ha mye bjørkenever klar. Du kan trenge den for å få fart på bålet av og til. Dette bør du øve litt på.

Hvis veden er tørr og finkløvd, brenner den bedre. Du kan som sakt fyre med ferske kvister, men da må du passe på å legge på nye før flammen brenner ned.

Det blir mye røyk av kvister, og spesielt hvis de har lauvet på. Dette gjør ikke noe. Bare pass på å ha god trekk til bålet.

Se også Bål av dvergbjørk

Tørr ved gir mer fart på flammen mot røykåpningen. Men ikke fyr for hardt, da duken kan antennes. Du kan ha klar ei bøtte vann i nærheten for å skvette på flammen av og til hvis den blir for høy.

Organisering av innredningen i lavvoen

Bålet lages selvfølgelig i midten, og prøv å få det noenlunde rett under røykåpningen. Det beste er å lage kanter rundt bålet av stein. Det holder bålet samlet og adskilt fra liggeplassen. Steinene er også egnet til å sette kopper og kasseroller på. De holder dessuten på varmen i lengre tid.

Se også Lag et ildsted først

innredning-i-lavvo. Grafikk

Innredning i lavvoen.

Veden plasseres «midt i døra» et stykke mot bålet. En lavvo er for å oppholde seg i om kveldene, ta pauser og ligge i om natta. Den er ikke egnet til å springe inn og ut av.

Matplassen ordnes til innerst, fra døra og rett på den andre siden av bålet. Folk sitter ikke innerst, men på kvistene på siden.

Liggeplassene dekkes av ris (bjørkekvister, eller andre kvister). Du legger toppen av kvistene i samme retning, og begynner med toppene mot matplassen på den ene siden. Deretter legges de tett i tett med rotendene mot døra. Du gjør likedan på den andre siden. Kvistene bør legges tett, da de blir en del flatklemt etter hvert. Liggeunderlaget legges oppå kvistene.

 

Lavvoen settes opp på kuler og flater der det er litt trekk eller vind. Ikke ned i dumper eller på vindstille plasser slik som et vanlig fjelltelt.

Det kan likevel være noe å plukke opp her: Finn en leirplass.

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER