Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Bittfluer og fisketur

19 august 2015

Det er turen som er målet, derfor ble ikke denne fisketuren misslykket. Jeg fikk bare en liten fisk, som jeg kastet ut igjen. Vannet var blankt og klart, slik at jeg kunne se (som de fleste fiskerne sier) en enorm ørret på flere kilo som sveipet langs marbakken innmed land.

Men – det var likevel noen uvanlig bitende fluer som dominerte.

Først vil jeg legge ut et bilde som jeg mener er representativt for denne turen:

 

1-20150818_1904

 

fluene-biter-handa

Fluene bet til sår.

Jeg har aldri sett noen slike insekter før. Jeg har riktignok opplevd noen små svarte bitende fluer, men disse var lysere. De tygget i alle fall villig på kroppen min til blodet rant.

 

sår-av-fluebittene

Sår etter fluene.

Her kan vi se på den andre handa at det ble blemmer av bittene. Fluene var så mange at jeg kunne ikke puste ordentlig uten å få fluer i halsen av og til. Makan til insektplage.

Det er jo sannsynlig at det var en klekking akkurat når jeg begynte på denne turen, for allerede på hjemturen var det mindre. Men selv da var de uvanlig mange.

 

mygghatt-og-anorakk-er-det-beste-myggmiddelet

Mygghatt og anorakk er det beste mot insekter.

Det var ikke noe annet å gjøre enn å ta fram mygghatten. Fluene bet gjennom skjorta også, så anorakken ble eneste løsningen – tross i varmen. Svetten rant p.g.a. den, men det var en befrielse å slippe alle bittene inn i mellom.

Dette var atter et bevis på at mygghatt og anorakk er det sikreste mot insekter. Selv om anorakken er varm å ha på av og til, så kan den bli redningen i mange tilfeller. Disse fluene ble forresten byttet ut med mygg når jeg kom lengre opp på fjellet. Noe som jeg er vant med og som jeg kan takle bedre.

Anorakk som myggmiddel

 

salt-og-vann-vaeskebalansen

Pass på væskebalansen.

I slike temperaturer så kvitter kroppen seg med mye væske. Det er derfor viktig at man drikker ofte, og får i seg litt salt av og til for å opprettholde væskebalansen. En kopp for å drikke ofte i bekkene med og litt saltkjøtt å tygge på i ny og ned, har jeg lett tilgjengelig på slike turer. Jeg bruker også speket kjøtt med mye salt som pålegg på brødet. Det er en type pålegg som holder seg når det er varmt.

Viktigheten av væske på tur

 

la-hunden-drikke-hele-tiden

La hunden få drikke til en hver tid.

Det var flere som syntes det var varmt. Hunden la seg i bekkene av og til for å kjøle seg ned. Det er grunnen til at man ikke må ha tørre ekstraklær eller noe annet som ikke tåler vann i kløven.

Om hund og kløv

 

DNT-turstier

Den røde T`en til DNT viser hvor stien går.

Turen gikk videre, og jeg velsigner disse løypene til Norsk Turistforening av og til. Lette å se og lette å gå på. De viser som regel den beste veien i terrenget.

 

speilbilde-av-vann-snudd-90-grader

Er dette en hval?

Men hva er dette? Er det en hval som vaker?

 

fjellet-speiler-seg-i-vannet

Fjellet speiler seg i vannet.

Nei – det er nok bare dette bildet som er snudd 90 grader. Vi ser det absolutt glassklare vannet som speiler fjellene og snøskavlene.

 

spiker-som-teltplugg

Noen har glemt igjen spikeren sin.

Endelig fremme ved fiskevannet. Jeg skulle slå opp telt på en plass som ofte brukes av andre. På slike plasser er det viktigere enn ellers at man rydder opp etter seg. Søppel tas med videre når man har brutt leir, og tanken må gå til den som kommer etter.

Om å finne en leirplass


Ovenfor ser vi noen som antagelig oppdaget at de ikke hadde teltplugger like før turen. De tok med noen 7″ spiker. En grei løsning med mye vekt i seg, men de kunne legge dem under en stein i stedet for å la de stikke opp av marka der jeg skulle sette opp teltet. De hadde også slengt søppel av alle slag på stedet.

 

myggspiral-utenfor-teltet

Myggspiralen er tent.

Etter oppryddinga, så kom teltet opp og myggspiralen ble tent. Fluene ble visst igjen lenger nede i dalen, så her oppe på fjellet var det bare de gode, gamle kjære myggene. Etter den flueopplevelsen jeg nettopp hadde hatt, så føltes mygga nå som en velsignelse.

Telt
Myggspiral

 

hunden-venter-til-teltet-er-satt-opp

Hunden venter på teltet.

Men ikke alle følte det slik. Her ligger hunden og ser mot teltet, og venter på at jeg skal bli ferdig med å sette det opp, slik at den kan hoppe inn bak

myggnettingen på innerteltet.

 

hunden-hopper-inn-i-teltet

Hunden hopper inn i teltet.

Med en gang jeg tok opp glidelåsen på døra, og før jeg fikk justert kameraet, så føyk hunden som et prosjektil inn i teltet – bort fra den plagsomme mygga. Og jeg som tenkte å ta et fint bilde av det hele. Jeg var snar med å lukke glidelåsen etter den, slik at det ikke kom inn flere mygg. Den fikk en velfortjent hvile.

 

kveldstemning-ved-fiskevann

Kveldsstemning.

Fisken var fraværende, men kvelden kom sigende vakker som aldri før – eller som hver gang for den saks skyld.

 

morgenstemning-ved-fiskevann

Morgenstemning.

Morgenen var også stille og fin. Dårlig fiskevær og vakker som bare det.

Lignende bilde fra en annen plass fra dette vannet om sommeren

 

pussing-av-fjellskoene

Pussing med skokrem.

Jeg forberedte meg på hjemturen, og stelte det som alle fotturer «står og går på». Man vedlikeholder dem med vanlig skokrem og pusser dem blank – så ofte som mulig. Da holdes de tørre lengre, og læret blir mykt og smidig. I sekken bør det være en pose med skobørste og skokrem.

Vedlikehold av turstøvlene

 

hunden-ligger-i-bekken

Ikke ha reserveklærne i kløven.

Det var varmt denne dagen også. Men hunden minnet meg stadig på at reservetøyet ikke må ligge i kløven. Det er nok bra behagelig å kjøle seg ned på denne måten. På svært varme dager er det helt nødvendig.

 

snoforholdene-i-fjellet

Slik er snøforholdene nå.

Slik ser det ut med snøen i store deler av Rana nå. Det store fjellet i midten heter Melkfjellet, og har en høyde på 1253 moh. Vannet heter Kallvatnet og har nåværende høyde på ca.
560,5 moh.


Hvis vi tipper at grensen mellom barmark og området med snøflekker er omtrent midt i mellom, så ligger «snøgrensen» på ca 907 moh eller en del høyere etter bildet å bedømme.

Det var en flott tur, med overraskende mye fluer i halsen og lite fisk på kroken.

Jeg vet ikke hva andre har funnet ut, men jeg har ikke opplevd disse fluene i et slikt antall før.

Det kan nok likevel hende at jeg tar med anorakk og mygghatt og drar på tur i morgen også.

 

Jon Arne.

 

KOMMENTARER