Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Fisken har gått i vinterdvale

1 september 2014

Tittelen er selvsagt bare tull, men det føles slik nå. Ikke noe fiskebett i dette vannet. Men du verden for noen fine naturopplevelser det var på turen.

 

reinsdyr

Reinsdyr på nært hold.

I Nord Norge er det tamrein – ikke villrein. Men «tam» er den vanligvis ikke. Det er september og høst nå. Når det nærmer seg parringstid – for ikke å snakke om litt senere på høsten – så blir reinsdyra mer nysgjerrig. Da jeg og hunden (den var i bånd) traff disse dyrene, kom vinden fra reinen og mot oss. De kunne ikke lukte oss og ble derfor usikker. Så gikk de i en stor ring rundt oss, til vinden kom fra oss og mot dem. Da luktet de at det var bare han der Jon Arne (he he) og gikk rolig videre.

 

veiakseltjonna-20140831_185637

Et langt vann.

(Bildet ovenfor er også med i et kapittel om å finne ut hvor du er på kartet).

De fleste har fått med seg at det er den 1. september i dag. Fjellet har på noen få dager fått høstfarger – som selvfølgelig ikke kommer godt nok fram på dette bildet. Det er jo tatt av en skikkelig amatør… Men vakkert er det.

 

Det var godt å komme frem under slike forhold. Det er det jo under alle forhold, men her kunne jeg glemme å sette opp telt i vind – og mygga var borte. På høsten er den jo det. En matpause uten mygg – og høst med sommervær – er ikke å forakte.

 

hunden slapper av uten mygg.

Hunden har blitt vant til at når vi kommer frem, så er det bare å vente til jeg har slått opp teltet. Da kan den nemlig gjemme seg i innerteltet å slippe myggplagen. Her er det bare rolig og fredelig for hunder som ikke liker insekter.

Med hund på tur
Mot insekter

 

Når jeg skulle dra på denne turen, så oppdaget jeg at primusen var ødelagt. Da var det å finne fram denne spritbrenneren som jeg har brukt i mange år. Denne gangen tok jeg med noe «jernskrappel» for å sette kjelen på i tillegg, noe som veide 5 mill. kilo. Det var jo ingen lang tur. Ulempen er at den kan veltes (ille inne i teltet) og brennende rødsprit vil da renne ut.

 

Det neste bildet viser:

spritbrenner.

Spritbrenneren.

Venstre: Ring for å slukke flammen med. Den har lokk for å for å justere ned flammen  når man skal trekke fisk, eller ha en liten flamme av en annen grunn.

Midten: Skrulokk med gummipakning.  Den er tett og kan brukes til å ha rødspritrester i når man forflytter seg til neste leir. Bruk aldri denne til å slukke flammen med.

Høyre: Selve spritbrenneren fra et stormkjøkken. Den står i et stativ for å sette kjelen på.

 

Om kokeapparater

 

fiskestanga ligger mot en stein.

Pause i fiskinga.

Det var overhodet ikke bett i fisken. Stanga fikk en laaaang pause – og jeg begynte å høste av naturen på andre måter i stedet.

 

blabaer-markens-grode-20140831_193219

Um…

Umm… Det er nemlig mye bær i år. Å plukke blåbær er gjerne noe man gjør med granskog rundt seg. Blåbær som vokser på fjellet er helt spesiell – og siden det var så mye, kunne jeg ikke la sjansen gå i fra meg. Bøtta i bakgrunne hadde jeg med «bare i tilfellet».

Blåbæra er bedre i høyfjellet

 

Bål i solnedgangen.

Bål i solnedgangen.

I Nord Norge er det et tegn på høst når det mørkner om kvelden. Med ukesvis av lyse netter, så er dette en helt spesiell velkommen sak. Det nytes med velbehag og kanskje med litt kveldskaffe? Her fyres det med dvergbjørk, noe som krever påpasselighet.

Fyring med dvergbjørk

 

Solnedgang her også.

Solnedgang her også.

Det er natt ved fiskevannet, som slett ikke har gitt meg noen fisk i det hele tatt. Men et hopetall med fine opplevelser som gjør at det ikke blir lenge før jeg drar på tur igjen. Værmeldingen har meldt regn i flere dager fremover, men hvem vet hva jeg kan finne på. Bildet viser en rød himmel, noe som betyr godt vær neste dag. Og det ble det.

For å komme til dette vannet – som så mange andre vann her – så må jeg ta båt over et annet vann først.

 


Tilbake i båten, så var det med en god følelse jeg dro hjem igjen. Jeg var nemlig innom et vann før jeg kom til båten og der bet det på en ørret på 650 gram.

orret-og-baer-20140901_1

Dagens fangst.

En høsting av naturen, med 9 liter blåbær av høy kvalitet og med en ørret til middag. Så sant man kan gå – så er dette en turforalle. Turen tok 1 time og det bugnet av bær.
Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg kan ta meg av all denne bæra, for den er nemlig fordelt på to damer som sa ja takk til å rense dem. Vi har nemlig inngått en avtale; jeg får komme på middag med pannekaker, flesk og blåbærsyltetøy med svært høy kvalitet – en gang. Kanskje de er interessert i en ørretmiddag også?

 

Les også Oppbevaring av fisk på tur

 

Jon Arne Strand

KOMMENTARER