Er ull miljøvennlig?

Dette er en omstridt diskusjon. Uansett, så er det «umulig» å klare seg uten ullundertøy som friluftsmenneske (Ull for allergikere – og ull som klør) .  Å få ned forbruket er derfor noe av det viktigste du kan gjøre for miljøet.

 

 

 

 

sau

Den beste ullprodusenten.

Friluftsfolk må bruke ullundertøy

Framtiden i våre hender hevder at ull har den høyeste klimabelastningen av alle tekstiler, unntatt silke. Dette er en omstridt diskusjon, hvor andre fagfolk mener det motsatte. Som alle klær, så er det i alle fall viktig å få ullklær til å vare lenge for å spare miljøet.

Ull trenger ikke å vaskes så ofte. Man oppnår mirakler med å lufte klærne i ny og ned. Det er et miljøhensyn i akkurat dette.

Ull bør brukes innerst mot huden av alle friluftsfolk, og undertøyet bør være tettsittende. Den holder bedre på varmen da, også når den blir våt.

Lenger ned på denne siden: Ull for allergikere – og ull som klør.

 

Det er viktig å få ullklærne til å vare lenge.

 

→ Så langt kan det gå…

pil-ned-16x16

symaskin

Det er et samfunnsansvar å ha en symaskin.

 

Viktig regel for ullklær og miljø

forleng-levetiden-til-ullklær-2

Da vil du bidra kraftig til reduksjon av klimagassutslippene.

 

 

Huskeliste for ullklær

hullete-ullskjorte

«Reservedeler».

 • Bruk resirkulert ull der det er mulig.
 • Reparer og sy om ullklær.
 • Kjøp brukt hvis du får mulighet.
 • Bytt i stedet for å kjøpe nytt.
 • Bruk ull som ikke er klorbehandlet.
 • Vask mindre, luft oftere.
 • Til slutt bør alle ullklær resirkuleres.

Alle ullklær kan fort bli utslitte. Ikke kast dem, bruk dem til å bøte andre ullklær med.

 


 

Bøting av ullklær

Klipp en lapp fra et gammelt plagg. Sy den på innsiden av et hull på et annet plagg. Det kan være lurt å vaske lappene på 40 grader først, for da rakner det ikke så lett. Du syr med sikk sakk på symaskinen. For hånd bruker du knappehullsting eller tråklesting.

Det er en fordel å bruke samme farge på stoffet og sytråden som på resten av plagget. Eller man kan bruke en kontrastrik farge som skiller seg godt ut. Dette setter fantasien i sving, og man kan få mange fine kreasjoner på denne måten. Dessuten viser et lappet plagg at du er moderne og henger med i nåtiden, altså at du praktiserer gjenbruk og at du tar vare på det du har.

Les Ta vare på det du har

Stopping

For å unngå at hullet snørpes sammen, så bruker du en stoppenål. Det tråkles i kanten rundt hullet først, for å unngå at det rakner. Fang også opp løse masker når du gjør dette.

Legg deretter trådene i samme retning over hullet, fra den ene kanten til den andre. Så gjør man det samme andre veien, men nå vinkelrett på de andre trådene. I denne omgangen, skal man føre tråden over en tråd og under den neste. Altså på samme måten som man vever.

Kilde: nøstebarn.no

Det er ofte hælene på sokkene som ryker først. Stoppede ullsokker blir litt mer klumpete, og kan derfor gi gnagsår fortere. Gjem noen nye sokker til de lengste turene. Bruk to par sokker når du vandrer. Et tynt par innerst, og et tykkere ytterst.

Les Sokker

Les også Lenker til en bedre hverdag

 

Derfor bør du bruke ull til friluftsliv

 

 

 

Ull holder bedre på varmen når det er vått

Du vil stort sett aldri unngå og bli svett eller våt på tur. Da blir bomullsundertøy iskaldt, og turen blir en lidelse. Med ullundertøy tettsittende mot huden vil du holde deg varmere også når du er våt. Det er det unike med dette tekstilet. Derfor er ullundertøy påkrevet på alle overnattingsturer.

Ullfibrene inneholder lommer med luft. Varmen fra kroppen din blir fanget opp og oppbevart i disse luftlommene, og dermed kommer litt av varmen tilbake til deg.

 

For å oppnå denne virkningen i våt tilstand, så er det viktig å ha ullundertøyet mot huden.

 

Ull holder også bedre på vann. Hvis du ramler i vannet og blir liggende der å kave en stund (for eksempel hvis du går gjennom isen) , så vil ulla holde bedre på det vannet som kroppen har varmet opp, enn det andre tekstiler gjør. Da slipper kroppen å stadig varme opp nytt kaldt vann. Noen av dem som har forlist på sjøen har overlevd på denne måten.

Hvis du kommer søkkvåt opp av vannet etter et uhell, så trenger du garantert å kunne bålfyring

Bålfyring er dødfødt hvis du ikke har tørre fyrstikker.

Les også Lær om sikkerhet på isen. Nederst på den siden kan du lese: Gjør dette hvis du går gjennom isen

Ull isolerer også mot sola

Ull isolerer ikke bare mot kulden, men også mot den brennende sola og UV-stråler. På sommerturer hvor svetten siler i steiksola, så lønner det seg å gå med ullskjorta på. Ei tynn kunstfiberskjorte vil transportere de varme solstrålene rett inn mot huden din. Du unngår dessuten å fryse når du blir svett og kald igjen.

Les også Bruk turklærne rett – påkledning i praksis

Ull har selvrensende effekt

Det blir ikke så lett lukt av ullklær som av andre stoffer. På lengre fjellturer over flere dager, så er dette noe man absolutt kan merke.

Ull er på en måte selvrensende. Man kan oppnå underverker ved å lufte ullskjorta – gjerne hver dag. Dette er akseptabelt i opp til fire – fem dager. Men da er den moden for en vask.

Ull er flammedempende

Ull er flammedempende og tar ikke så lett fyr. Dette en betryggende, spesielt hvis man har små barn.

 

Dette er spesielt viktig å være oppmerksom på når man overnatter i telt.

Les også Med barn på tur

 

Ull for allergikere – og ull som klør

Merinoull og kvalitet

Ny forskning viser at man kan bli kvitt eksem og dermatologiske sykdommer ved å bruke merinoull mot huden. Dermed viser forskningsresultatene at allergikere har godt av å bruke merinoull (Mediaplanet).

Noen ullundertøy er iblandet kunstfiber, men de bør ikke inneholde mer enn 20 %. Da vil de mer og mer miste sin varmeeffekt i våt tilstand. Syntetiske fibre kan også være ubehagelig for huden.

Merinoull er noe av det beste du kan kle deg i som allergiker. Dette er en myk og slitesterk saueull med lang levetid. Allergi og kløe skyldes dessuten i mange tilfeller den kjemiske behandlingen som plagget har.

Det er også viktig at merinoulla har en høy kvalitet, som igjen gir en høy pris ↓

 

Ullkvaliteten måles i makroner, hvor det blir bedre og finere ull jo lavere tallet er.  Det står ofte på plagget, og pr. i dag er dette følgende:

 •  Best kvalitet: 18.5 makroner. Fin ull.
 •  Dårligst kvalitet: 20 makroner eller mer. Grov ull.

 

Dårlig merinoull kan selges til nesten samme pris som merinoull av høy kvalitet, så vær obs.

 

Tolags undertøy

Her er det et syntetmateriale innerst mot huden og ull er ytterst – slik at det ikke klør. Fuktighet trekkes vekk fra huden, mens ulla virker isolerende. Derfor kan tolags undertøy være et alternativ dersom du har sensitiv hud. Men det holder ikke like godt på varmen i våt tilstand som rent ullundertøy.

Sjekk også om klesplaggene er økosertifisert.

Vask av ullklær for allergikere

Allergikere bør vaske ulla i en vaskemiddelserie som kalles «Effekt Fri-serien».  De er helt uten tilsetningsstoffer som farge, parfyme, parabener og konserveringsmidler. Anbefalt av Astma og Allergiforbundet.

Kilde:  (Mediaplanet).

Alternativer til saueull

 

 

Blandingsmaterialer

De som er hardest rammet av atopisk eksem tåler ikke blandingsmaterialer så godt. Men for noen kan ull blandet med bomull eller silke være en løsning. Syntetfibre transporterer fuktighet best, men det blir kaldt mot huden når du blir skikkelig våt. Det finnes flere alternativer, så her må man bare prøve seg fram.

Hamp

Hamp har noen veldig gode egenskaper: Høy slitestyrke og lange fiber tar opp mye fuktighet og  føles behagelig mot huden. Hampsortene har svært lav miljø- og klimabelastning, på grunn av enkel gjødsling og vanning. Hamp har gode antibakterielle egenskaper. Et biprodukt som kommer fra hampproduksjonen er blant annet proteinrike frø og olje. Hamptekstilet kan bli veldig fint, men det klarer ikke å konkurrere med ull i isolasjonsevne. Det kommer forøvrig godt ut i konkurranse med bomull.

Bambus

De siste årene er det laget tekstilfibre av bambus. Dette er et meget miljøvennlig alternativ. Det puster godt, er selvrensende og suger fuktighet akkurat som ull. Bambus har ikke helt den samme egenskapen som saueull i våt tilstand, men det er ikke langt unna. Dette har den mest interessante utvikling innen miljøvennlige tekstilfibre.

Bambusklær er høye i pris. Ikke minst fordi produksjonen er for liten enda.

Les mer om bambus i Ulike tekstiler i turklær

Soyatekstil

Soyatekstilet gir silkemyke klær som er spesielt godt egnet til babyer og små barn med ømfintlig hud. Det lages av rester etter soyamelkproduksjonen og er miljøvennlig. Her må man prøve seg fram, men erfaringene som er gjort til nå er gode. Materialene er 100% nedbrytbare, puster godt og er et bra alternativ til ull.

Superundertøy

Dette er laget i polyester, og resirkulert polyester er mest miljøvennlig. Det har ikke samme varmeisolerende effekt i våt tilstand som ull. Men det har en evne til å transportere fuktighet vekk fra huden, som fungerer bra så lenge man ikke blir skikkelig våt. Da bør superundertøyet skiftes.

Egner seg til barn som er ute i kulden. Eller på kortere turer, hvor man ikke blir utsatt for å skifte vått undertøy i kulde og vind.

Alpakkaull

Dette er ull fra alpakkadyrene som først og fremst finnes i Sør-Amerika. De har den aller mykeste fiberen.

Alpakkaull kan være en ulltype som fungerer også for barn med sensitiv hud. Fibrene er omtrent fri for en fettsyre som heter linolin.  Denne kan skape allergier i enkelt tilfeller.  Lanolin holder også på støv og allergener. Test ullen på barnet først, for å se om det reagerer.

I følge williamwaldemar.no får strikkerne i Peru en anstendig lønn og jobber under anstendige forhold.

Alpakkaull har en høyere pris enn annen ull.

Kilder: shoppemamma.com, Norges astma og allergifirbund

 

Mulesing – et dyreplageri

Mange australske ullprodusenter skjærer av to kjøttstykker på baken til lammene, uten bedøvelse. Dette er en primitiv metode for å unngå saue-flue, og den kalles «mulesing». Blant annet merinoull kan komme fra sauer som har vært utsatt for mulesing.

Flere produsenter nekter å ta inn ull som stammer fra mulesing. Denne metoden er heldigvis forbudt i Norge. Velg klær fra butikker og merker som sier nei til mulesing!

Nedenfor følger en liste over merker og garn som ikke kommer fra mulesing. Den er basert kun på uttalelser fra produsentene selv.

 

 

 • Klesmerker og garn uten mulesing

  Klesmerker med ull uten mulesing

  Sist oppdatert 23.10.2016

  Aclima

  Alvo

  Benetton

  Bergans

  BikBok 

  Björn Borg 

  Blu

  Brynje

  Canelana

  Carlings 

  Claire

  Cottonfield 

  Craft

  Cubus 

  Dale of Norway

  Devold 

  Donna

  Dressmann 

  Fjällräven 

  Graveniid

  Helly Hansen 

  H&M 

  Haglöfs

  HANRO of Switzerland

  Henry Choice

  HOPE STHLM 

  Houdini Sportswear

  Hugo Boss 

  Hust&Claire

  Icebreaker 

  Indiska

  Intersport 

  Jack & Jones 

  Jackpot 

  Janus 

  Jean Paul

  Lanullva

  Leine Merino

  Lillelam

  Lilli & Leopold 

  Lindex 

  Kari Traa 

  Kastel Denmark

  Made by Monkeys

  Marie Philippe

  Mario Conti

  Matinique 

  Merino Kids 

  Mette Møller 

  Moods of Norway

  Name it

  Noa Noa

  Nui Organics

  Nøstebarn

  Only 

  Part Two 

  Peak Performance 

  Pierre Robert 

  Redford

  Reflex 

  Safa

  Saint Tropez 

  Selected 

  Soaked in Luxury 

  Solo 

  Stormberg 

  Svanemerket 

  Ullmax

  Ulltoy.no

  Ulvang 

  Urban 

  TDK 

  Tiger of Sweden 

  Tufte

  Va Vite

  Vero Moda 

  Vila 

  VillaVanilla

  Vivikes 

  Volt 

  Wearhouse 

  WoolLand

  Woolpower 

  WNW (Wos Not Wos)

  Wow 

  Åhléns

  RNB Retail and Brands 

  Joha / Tom og Trine 


  Ullprodusenter/garnmerker uten mulesing

  Alpakka Lista

  Dale garn

  DROPS Design

  Gjestal Spinneri

  Leine Merino 

  Lofoten Wool 

  Ninapetrina

  Norsk Kunstvevgarn

  Nøstebarn

  Rauma

  SandnesGarn

  Selbu Spinneri 

  Telespinn 

  Trysil 

  Vest-Agder Museet Sjølingstad Uldvarefabrik

    Listen ovenfor er laget av Dyrevernaliansen

  Produsentene kan forandre praksis på kort tid. Det er derfor viktig at de har åpne fabrikklister, slik at vi som forbrukere får se hva produktene kommer fra til en hver tid:

  Velg produkter fra fabrikker med åpne fabrikklister


 

Devold og Aclima – ullspesialister i Norge

 • Devold

  devold-150

  Gå til devold nettbutikk»

  Her er hva de sier om seg selv på devold.no:

  Under ekstreme forhold er det én ting som duger — ull. Denne erkjennelsen har vi fra noen av de råeste nordmennene som har levd Les mer…

  Der fjord møter fjell, i havgapet mot Sunnmørskysten ligger arven etter et av Norges lengstlevende industrieventyr. Ikke nok med det, Devold er verdens eldste merkevare innen tekstiler rettet mot utendørs aktiviteter og arbeid under ekstreme forhold Les mer…

  Hvordan kler man seg for en tur til Sydpolen? Vi har spurt Devold ambassadør Aleksander Gamme som vet hva han snakker om Les mer…

  Gå til devold nettbutikk»

 • Aclima

  aclima-logo-bakgrunn

  Gå til Aclima nettbutikk»

  Her er hva de sier om seg selv på aclima.no:

  Aclima er opptatt av å bevare miljøet for fremtidige generasjoner. Vi jobber aktivt for å hele tiden forbedre oss, og forsøker å få holdbarhet og kvalitet til å gjennomsyre alt vi foretar oss. Det handler om små ting i hverdagen som å kildesortere søppel, reise kollektivt når det er mulig, redusere papir på kontoret, og handle økologisk mat og fairtrade kaffe/te.

  Når det gjelder de tyngre investeringene, gjør vi også her en rekke tiltak for å sikre miljøet som best vi kan. I fjor byttet vi ut oljefyringen med gass ved vårt lageranlegg. I løpet av 2013 går vi helt og holdet over til FSC – papir på alle våre produktpakninger. Forest Stewardship Counsil (FSC) bidrar til et mer holdbart skogbruk, og en mer miljøvennlig papirprosess. Våre produkter blir produsert i Nord-Europa, noe som fører til mindre utslipp under transport.

  Ved vår fabrikk i Estland jobber vi aktivt med materialoptimalisering, og med å bruke alt stoff så effektivt som mulig. Vi gir bort stoffrester som blir til overs til eksempelvis et firma som lager punchingballer til boksing.

  De fargeriene vi benytter oss av har lukkede systemer for å minske utslipp av avfallsvann, i tillegg til at de jobber med ISO 14001 (miljøstyringssystem). Vi er nøye på at samtlige av våre nye og gamle samarbeidspartnere skal arbeide aktivt med miljø og CSR (Corporate Social Responsibility/ Bedriftens Samfunnsansvar). Vi sørger for å ha en tett kontakt og oppfølging av alle samarbeidspartnere – hele veien fra garn til ferdig produkt.

  Aclima har sertifiseringer på at merinosauene som leverer ull til Aclima blir behandlet bra, og at produktene våre ikke inneholder noen skadelige stoffer for mennesker. Alle våre produkter er sertifiserte etter Øko-Tex 100, der vi ser til at hele utviklingsprosessen er sertifisert og giftfri.

  Ull er dessuten en ressurs som er fornybar, man venter til ulla har vokst ut og klipper den på nytt. Den er også biologisk nedbrytbar siden ullhårene er laget av proteiner som er snadder for insekter og mikrober.

  Alle våre ansatte har rettigheter som gjelder for EU/EØS – området og vi har fått utmerkelser for humanitært arbeide i nærområde gjennom vår Estiske søsterfabrikk. Sikkerhet og arbeidsmiljø er viktig for oss, alle ansatte skal føle seg godt ivaretatt på jobb, – uansett hvilket land arbeidsplassen ligger i. 

  Vi på Aclima vil ta vårt ansvar, og kommer til å jobbe ytterligere med felles ansvar for miljø og menneske fremover!

  Gå til Aclima nettbutikk»