Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 91 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

En felle for turgåere: BLINDHOLKE

17 november 2016

Når snøen nettopp har kommet kan den skjule glatt is. Dette kalles «blindholke». Den er lett å gli på, og sender deg rett i bakken med et smell. Dette er ikke noe særlig bra når du er langt fra folk, når det er kaldt og du har en tung sekk på ryggen.

 

godt-a-ga-20161111_130233

Godt å gå.

Dette skjedde for litt siden når jeg skulle gå hjem fra hytta. Egentlig skjer det meg hvert år, men jeg har blitt en lur rev på glattisen med årene. Derfor gjorde jeg det man lett kan gjøre i voksen alder; nemlig å overvurdere seg selv…

Jeg gledet meg til å labbe av gårde. Det er alltid godt å gå når bakken er frossen og det er lite snø. Jeg pakket sekken og tok så farvel med mine gode venner i busker og kratt.

 

reinsdyr-spor-20161111_141843

Reinsdyrspor utenfor hytta..

 På balkongen var det fotavtrykk av noen reinsdyr som jeg satt og så på fra vinduet dagen før. Hunden oppdaget dem tidlig, og satte i gang med et orkester av bjeff og hyl. Dermed forsvant de vettskremte reinsdyrene over alle hauger på et blunk.

Les Med hund på tur

 

sno-i-stien-20161112_153035

Skjult is i stien.

På de fleste stier som er mye brukt, så oppstår det slitasje som gjør at selve stien blir lavere enn marka rundt. I denne fordypningen samler det seg vann når det regner. Når frosten kommer fryser det til is. Før det kommer snø er det bare å gå på siden av  isen, for der er det som regel frossen og fin mark (vegetasjonen gjør at det ikke blir så glatt).

Når det kommer snø, så dekker den til isen slik at du ikke ser den like godt. Slike overraskende ispartier kan det selvfølgelig være utenfor stien også.

Forresten – når vi først snakker om slitasje i stiene, så er det svært viktig å legge klopper i stier som er mye brukt. Det sparer terrenget for å slites ned til gjørme. Det tar svært mange år før slike stier vokser igjen.

Se et bilde av klopper i stiene

 

frosset-fjellbekk-20161111_130039

Alle bekker er frosset til.

Det har vært kaldt vær med lite snø i lang tid nå. Dette har gjort en god og trygg is på vannene, og det samme gjelder bekkene.

Det kan være «kul umulig» å finne vann når man blir tørst, så dette er tiden for å ha ei vannflaske på lur i sekken. Hvis man skal koke noe, så er det bare å smelte litt is i kjelen. Men man skal være klar over, at snøen som er tørr i kaldt vær, inneholder lite vann. Derfor blir det flere påfyllinger med snø før det blir nok vann i kjelen, og det hele tar derfor lengre tid.

vannflaske-metall

Drikkeflaske i metall.

Ei drikkeflaske som du skal ha med i kaldt vær bør være av metall. Mange typer plast har lett for å gå i stykker i kulde. Drikkeflasker i både plast og metall kan du kjøpe her:

Vannflasker»

 

Les også om feller under snøen i innlegget Båltur og høstføre

 

 

is-under-snoen-20161112_152940

«Blindholka». En skikkelig felle.

Ordet «blindholka» er lokalt – tror jeg. I alle fall kan jeg ikke finne noen synonymer til dette. Ordet betyr altså at snøen dekker til glatt is, og at du derfor ikke ser hvor det er glatt.

 

I kaldt vær kan snøen oppå isen gjøre det veldig glatt. I mildt vær, vil denne snøen smelte fast til isen og det blir svært fint å gå på.

 

Hvis du ikke er litt obs, så er det bare et tidsspørsmål når du sklir og faller. Plutselig er du boms i bakken. Særlig hvis det blir mørkt. Da blir alt mye vanskeligere.

Se også På tur i mørket

 

sjekk-isen-med-stav-20161112_155456

Sjekk om det er is under snøen med en stav.

Et godt hjelpemiddel er gåstaver. Etter min mening, så er det bedre med en bjørkestav som er tørket. Da kan du bruke den til å pirke i snøen der du skal sette foten. Selvfølgelig ikke for hvert skritt, men på denne måten kan du sjekke «skumle steder».

Denne staven er med meg på alle fjellturer. Vandrestav – eller «spjutstav» som det heter fra gammelt av. Før i tiden brukte de den til å forsvare seg mot ulv og bjørn, stappe hull i isen, drikkekopp på toppen av staven – you name it! Nå for tiden brukes den mest til å støtte seg med når man vader over elver. Den er dessuten god å gå med når man blir skikkelig trøtt og sliten. Jeg er blitt avhengig av å ha den i hånden. En skikkelig «støttekontakt».

Sjekk ut: Om en spjutatav på origo.no

Foretrekker du vanlige gåstaver, kan du kjøpe dette her: Turstaver på outnorth» 

isbrodder

Løse isbrodder.

Et idiotsikkert og kanskje det beste hjelpemiddelet på slikt føre, er å anskaffe løse isbrodder. Disse kan du sette enkelt på skoene når det er glatt. De kan lett tas av igjen og puttes i sekken når du ikke trenger dem.

Bare husk på at piggene må ha direkte kontakt med isen for å virke. Pass på at det ikke legger seg snø mellom dem og isen .

Kjøp isbrodder»

 

Flere lenker:

 

Jon Arne.

 


De mest kjente merkene for turklær, tursko og utstyr for hele familien, finner du på outnorth:

 

KOMMENTARER