Abonner på nettstedet

Motta varsler om nye innlegg via epost.

Bli med blant 92 andre abonnenter

 Arkiv

 Kategorier

 Turutstyr fra flere merker

 Billig telefonabonnement

 Salg av sko, reparasjon av sko og turutstyr

bjarne-hall-skohall, bilde

Bjarne Hall AS Skohall Mo i Rana

 Ta ut en kompasskurs

Båltur og høstføre

27 november 2015

Den fineste tiden for å dra på korte turer, er etter min mening om høsten. Insektene er borte, det er ikke alt for varmt og «fellene» under snøen skaper utfordringer.

Jeg hadde nettopp en slik dag, og slik høsttur anbefales til alle. Spesielt til dem som har hund og barn.

Med barn på tur

Nå er det ikke noe nytt at jeg tar en høsttur, det er bare at denne gangen satset jeg litt på å ta noen bilder. De kommer her.

fint-turterreng

Det blir en flott dag.

Dette været møtte meg om morgenen når jeg sto opp denne dagen, så det begynte å krible i turbeina mine (heter det det?). Det var sol og noen kuldegrader. Et perfekt tur og jaktvær, på et føre som kan gi alle og en hver overraskelser.

Jeg tok med børsa bare for at jeg føler meg vel med den på skuldra. Rypebestanden er heller dårlig, så jeg tar det med ro med jakta i år. Men børsa er grei å ha over nakken i tilfellet man skulle treffe på andre jegere. Da får alle nemlig bekreftet med en gang at jeg ikke er en jakthater. Dessuten er det lettere å slå av en jaktprat med et slikt image.

ryggsekken-ved-rasteplassen

Dette er hva jeg drømmer om i dag.

Det var dette jeg drømte om denne dagen. Rett og slett bare en tur i fint vær, kaffe ved et varmt bål, og kanskje jeg til og med fikk sett ei rype? Målet med denne turen var som alle andre turer; nemlig turen i seg selv.lite-gjørmehull

Bare 20 cm. gjørmehull.

Men på denne tiden av året, så kan det lure feller under snøen. Det har ikke vært tilstrekkelig med kulde enda, slik at myr og bekker under snøen ikke var frosset skikkelig til. Dermed kunne man tråkke rett gjennom, og bare tilfeldighetene sa noe om hvor dypt vannet var under. På dette bildet var det bare et gjørmehull som ikke var dypere enn 20 cm.

stort-gjørmehull

Her rakk gjørma til opp på kneet.

Men så formelig forsvant bakken under meg. Vannet gikk opp til knærne og jeg deiset i bakken. Man vet jo aldri hvor dypt det kan være, så vær obs!

Hvis du trår ut på et islagt vann tidlig på høsten, så bør du lese dette innlegget:

Isen på vannenefrossen-bukse-av vannet

Vannet fryser til is med en gang.

Man kan bli søkkvåt og kald på føttene, eller man kan kle seg slik at man unngår dette. Her har jeg høye støvler som er pusset med skokrem, buksa strammet til utenpå skoen (gjerne med tape), og ullsokker innerst på foten.

Ull
Sokker

Dermed ble jeg ikke våt, og ullundertøyet gjorde sitt til at den kalde følelsen bare varte i sekunder før det ble varmt igjen. På bildet ser vi tykk is utenpå skoen, som jeg ikke merket noe til i det hele tatt.

Hvis man tråkker i et vannhull, er det om og gjøre å komme seg opp derfra så fort som mulig, før vannet får tid til å komme inn til foten.

Ullundertøy

haggle-med-sno-i lopet

Snø i løpet er farlig.

Børsa som hang over nakken, fikk seg en flyvetur og landet i snøen foran meg. Hadde det vært kaldere, så ville det ha gått bedre. Men her var det akkurat slik at vann og kulde blandet seg i en skjønn forening. Dermed ble børsa full av is, og en større jobb ventet for å gjøre den brukbar igjen.

Jeg kan jo si, at det er farlig å skyte med snø i løpet. Børsa kan rett og slett eksplodere av det høye kammertrykket som oppstår da. Men detaljene om det, overlater jeg til jaktsidene.

Les også ⇒ Førstehjelpsutstyr

kvister-uten-bark

Tynne, tørre kvister uten bark.

Etter masse strev med å fjerne snø og is fra børsa, så var jeg kommet til dagens høydepunk; nemlig bålet og kaffen.

Her er det nok av tørr ved. Tynne bjørkestammer uten bark som ikke har ligget på bakken.

Finn tørr ved

opptenningsved-i-skogen

Dette er også tørr og fin opptenningsved.

Dette er perfekt opptenningsved. Oppfliset bjørk som også er uten bark. Resten av stammen er fin å legge på bålet når det har tatt skikkelig fyr. Alt er uten bark og derfor tørrere enn noe annet.Tynn-never-som-flagrer-løst-pa-stammen

Tynn never som flagrer i vinden.

Men det nytter ikke med aldrig så fin opptenningsved hvis man ikke har noe til å tenne den på med. Derfor må man starte med noe som antennes av bare ei fyrstikk. Tørr bjørkenever er bra til dette.

Her har vi en tynn type never som flagrer løst på stammen i vinden. Den er tørr og lett å sette fyr på opptenningsveden med.

⇒ Tenn opp med bjørkenever 

gammel-never

Gammel og grov bjørkenever.

Dette er en grovere type never fra ei gammel bjørk. Den er ikke like god å få fyr på med ei fyrstikk, men egner seg best til å legge oppå flagrenevera som er tynnere. Den skaper en flamme som varer litt lengre, og som vil antenne opptenningsveden.

Gammel bjørkeneverfrosset-vannhull

Frosset vannhull.

Før jeg tente på bålet, så hentet jeg vann til kaffen. I overgangen sommer/vinter (det kalles vel høst vel?), så kan det være opp og ned med åpent vann – altså vann som det ikke er frosset is på. Her har jeg funnet en bekk hvor vannet er litt i bevegelse og med litt fall. Der er gjerne isen tynnere enn der hvor bekken renner sakte.

isen-knuses-med-foten

Knus isen med hælen.

Med noen spark med hælen, så knekkes isen og det er bare å holde kjelen under det rennende vannet. Men man bør vente en stund først, slik at rusk og gjørme får renne unna. Da blir det friskt og rent vann som bare det.klargjort-ildsted

Bålet er klargjort.

Jeg må innrømme at det ble en smule kaldt på fingrene etter at jeg har holdt på med isen i vannhullet. Jeg tenkte derfor at det skulle bli godt å få fyr på bålet. Men da er det viktig at alt er klargjort før man tenner på:

  • Bjørkenever nederst.
  • Fin opptenningsved oppå.
  • Grovere ved oppå der igjen, og den legges på kryss og tvers.
  • Pass på å få luft mellom vedpinnene.

kaffekjele-over-ildstedet

Om litt, er kaffen klar.

Så var jeg endelig kommet så langt at jeg kunne koke kaffen. Foruten turen i seg selv, så var det jo nettopp derfor jeg dro ut i dag. Det er en helt spesiell stemning med en slik kaffepause, og turen blir ikke helt den samme uten.

Kaffekjerring

Den pinnen som man holder kjelen over bålet med, har fått dette merkverdige navnet. Det er viktig at denne kaffekjerringa lages av en rå og fersk pinne. Hvis den er tørr, så kan den ta fyr når man koker.Les også ⇒ Bålfyring
x

sola-blir-snart-borte

Sola forbereder seg til å gå ned.

Det var et kongelig vær denne dagen, om enn litt kaldt å sitte stille. Når kvelden nærmet seg, så sank temperaturen betraktelig. Og jo kaldere det ble, jo finere ble naturen å se på. Her  forbereder sola seg til å gå ned.

Sannheten er, at så lenge man har varme klær og tar de forholdregler som det er skrevet litt om her, så er dette en ⇒ tur for alle

Hundene liker seg bedre under slike forhold enn under stekende sommersol, og barna elsker det. Men man må passe på å ha varme klær og å holde dem i aktivitet. De må passes godt på, for hvis de fryser så vil de kanskje ikke på tur igjen.

Det kan dessuten være en lærerik tur på denne årstiden, med masse nye ting som man ikke opplever ellers i året.

Med hund på tur
Med barn på tur

Etter at sola hadde sluttet å varme, så gikk turen videre til hytta. Der sitter jeg nå og skriver dette innlegget, og tenker at det finnes utrolig mange flere utfordringer og naturopplevelser som jeg vil dele med resten av dere i tiden som kommer.

Jon Arne.

KOMMENTARER

1 kommentar på “Båltur og høstføre”